Pieredzējuši dārznieki precīzi zina, kur nevajadzētu stādīt ziemas ķiplokus, un kādu mēslojumu vajag izmantot

Novembrī daudzi dārznieki sāk stādīt ķiplokus ziemai. Lai vasarā iegūtu labu pikantā dārzeņa ražu, nepietiek ar to, ka rudenī vienkārši iesprauž zemē izvēlētās daiviņas.

Ir jāizvēlas pareiza vieta dobei un noteikti jāparedz mēslojums ziemas ķiplokiem, jo pavasara-vasaras veģetācijas periodā dārza augsne ir ļoti noplicināta. Tā ir atdevusi visas derīgo elementu rezerves iepriekš šeit augušajām kultūrām, un tai ir jāpalīdz atgūties.

Kādu mēslojumu izvēlēties ziemas ķiplokiem

Lai mēslotu dobi, kurā stādīsiet ziemas ķiplokus, var izmantot gan minerālmēslus, gan organiskos mēslošanas līdzekļus. Ieteicams visaptveroši palielināt augsnes auglību.

Rudenī labāk izmantot kālija un fosfora minerālmēslus. Tie ir: superfosfāts, kālija sāls, kālijs kombinācijā ar magniju, fosfātu milti un tamlīdzīgi. To ietekmē ķiploki labi iesakņosies un kļūs izturīgi pret aukstumu un slimībām.

Minerālmēsli, kas satur slāpekli, nav piemēroti ziemas ķiplokiem: tie veicina ātru daiviņu dīgšanu, un zaļie dīgsti var iet bojā no sala. Tāpēc kalcija un nātrija nitrātu, amonija sulfātu, amonija nitrātu, amonija nitrātu, urīnvielu un citas vielas nav ieteicams iestrādāt augsnē rudenī.

Lasi vēl: Elementārs veids, kā saglabāt maizi svaigu 3 reizes ilgāk

Lielisks dabiskais mēslojums ziemas ķiplokiem ir siderāti. Šim nolūkam jums būs nepieciešami āboliņa, lucernas, rapša, sinepju, facelijas vai vīķu dīgsti.

Kā organisko mēslojumu ziemas ķiplokiem izmanto kūdru, kompostu, humusu un koksnes pelnus. Nedrīkst izmantot svaigus kūtsmēslus. Uz 1 kvadrātmetru zemes būs nepieciešams puskilograms pelnu vai spainis humusa (kūdras, komposta).

Lai iegūtu komplekso mēslojumu, kompostu sajauc ar pelniem. Šeit var iebērt arī 1 ēdamkaroti superfosfāta un 1-2 lielas karotes kālija sulfāta. Nepārsniedziet mēslojuma normu uz 1 kvadrātmetru, jo tad uz dobes nekas neaugs.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment